Class 8 Science chapter 8 Cell Structure and Functions NCERT Exercise Solutions ( Question-Answer)

Class 8 Science chapter 8 Cell Structure and Functions NCERT Exercise Solutions (Question-Answer) provided below. Total 10 Questions, All solved below.

Class 8 Science chapter 8 Cell Structure and Functions – NCERT Question Answer Given below

Exercise With Answer

Q1.Indicate whether the following statements are True (T) or False (F).

(a) Unicellular organisms have one-celled body.    (T/F)                 T

(b) Muscle cells are branched.     (T/F).                                               T

(c) The basic living unit of an organism in an organ.  (T/F)           F

(d) Amoeba has irregular shape.      (T/F)                                          T

Q2. Make a sketch of the human nerve cell. What function do nerve cells perform?

Answer –

Function:-

-It takes the message from sense organ to the brain and vice-versa.

-It controls and coordinates the working of the different body part.

Q3. Write short notes on the following.

(a) Cytoplasm

Answer – The jelly like substance which found between the nucleus and cell membrane is called cytoplasm. Cell organelles such as mitochondria, ribosome, etc are suspended in the cytoplasm.

(b) Nucleus of a cell

Answer – It is an important component of living cell.

It is located at the center of the cell and it is spherical in structure.

It contain genetic material called chromose which carry genes, and help in inheritance.

Nucleus is seperated from the cytoplasm by a membrane called nuclear membrane.

4. Which part of the cell contains organelles?

Answer – Cytoplasm.

Q5. Make sketches of animal and plant cells. State three differences between them.

Answer –

Animal CellPlant Cell
Cell wall is absent.

 

Outermost covering plasma membrane.

Plastids are absent.

Vacuole are small in size.

Generally smaller in size.

Cell wall is present.

 

Outermost covering is cell wall.

Plastids are present.

Vacuole are large in size.

Larger in size as compared to animal cell’s size.

Q6. State the difference between eukaryotes and prokaryotes.

Answer – There are some difference between eukaryotes and prokaryotes-

EukaryotesProkaryotes
Nucleus is present.

 

Most eukaryotes are multicellular.

Example- All organism other than bacteria and bluegreen algae.

Nucleus is absent.

 

Most prokaryotes are unicellular.

Example- Bacteria and blue-green algae.

Q7. Where are chromosomes found in cell? State their function.

Answer – Chromosomes are found in nucleus in the cell.

Function:

Chromosome carry genes which help in inheritance or transfer the character from parents to the next generation.

Q8. ‘Cells are the basic structural units of living organisms’. Explain.

Answer – Cells are the basic structural unit of living organism because different cells combine and form tissues. Tissues combine to form organ and organs combine to form body. Cells are the building block of life.

Q9. Explain why chloroplasts are found only in plant cells?

Answer – Chloroplast is found only in plant cell because it is plastids which store chlorophyll and it required for food making process called photosynthesis. Plants only can perform photosynthesis.

Q10. Complete the crossword with the help of clues given below.

Across

1.  This is necessary for photosynthesis.

3. The term for component present in the cytoplasm.

6. The living substance in the cell.

8. Units of inheritance present on the chromosomes.

Down

1. Green plastids.

2. Formed by a collection of tissues.

4. It separates the contents of the cell from the surrounding medium.

5. Empty structure in the cytoplasm.

7. A group of cells.

Class 8 Science chapter 8 Cell Structure and Functions NCERT Exercise Solutions ( Question-Answer) Ended. 👍👍👍👍

About the Author: Make toss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: