English Class 4 – Unit 1 -Chapter 2 – NEHA’S ALARM CLOCK- NCERT Exercise Solution (Question-Answer)

Reading is Fun
Tick (Right) the correct answer-
1. What time did Neha’s clock ring every morning?

(a) 4 o’clock

(b) 9 o’clock

(c) 6 o’clock

Answer: (c) 6 o’clock

Q2. What did the birds say?

(a) Sleep on

(b) Wake up

(c) Go and play

Answer: (b) Wake up

Q3. What is inside you that makes you get up at the same time everyday?

(a) Our body clock

(b) Our eyes

(c) Our feet

Answer: (a) Our body clock

Q4. Put the letters in the right order. One has been done for you.

ilesm     ——–

norming     ——-

   mrala       ——
edorns    —– 

  ocklc         ——       

  wodwin    ——–

Answer:

ilesm      smile  

norming      morning

   mrala        alarm
edorns    snored  

  ocklc          clock        

  wodwin    window

Let’s Listen and Talk
Q1. Listen to the sounds around you when you are on your way to school. Discuss with your friend the sounds that you heard. List them here-

Answer: Do yourself and discuss with your friends.

Q2. If there is no clock in the house to wake you in the morning, how will you wake up? Will you continue to sleep or ..

Answer: If there is no o’clock in the house to wake up in the morning then i will not continue to sleep. I will wake by the sound of birds, the light of the sun, etc. I will wake up from my mother’s call.

Q3. What are the different ways of knowing the time during the day?

Answer: There are some different ways to knowing the time during the day:

(a) Watch ( Wrist Watch)

(b) Wall clock

(c) Listening to radio, television

(d) Mobile phone

(e) by asking someone who knows

(f) judging the intensity of sunlight

Word Building
Find the hidden words
mother, birds, clock, alarm, happy, morning, holiday, hungry, Sunday

Do yourself

Let’s Write
Q1. Who said these words and to whom?

who said To whom

“Wake up, dear! Wake up fast!” …………………….. ………………………….

“Ma, who woke me up today?” …………………….. …………………………..

“Why do you sleep at nine every night?” ……………………… ……………………………

Answer:

who said To whom

“Wake up, dear! Wake up fast!” Bird Narrator

“Ma, who woke me up today?” Narrator Mother

“Why do you sleep at nine every night?” Mother Narrator

Q2. Use the help box to fill in the blanks –

Help Box: was, were

(a) Ram …………. a good football player.

(b) The cows ………..grazing in the field

(c) My toys ………… broken.

(d) Her frock …………. too long.

(e) The market ……………… closed.

(f) The children ……………. happy.

(g) The flowers ………………. kept in a vase.

Answer:

(a) Ram was a good football player.

(b) The cows were grazing in the field

(c) My toys were broken.

(d) Her frock was too long.

(e) The market was closed.

(f) The children were happy.

(g) The flowers were kept in a vase.

Q3. Look at the pictures below and complete the following paragraph.

pulled outinsidecalled outbehindunder

Yesterday, I lost a book. I looked for it everywhere.

I looked _____________ a door.

I looked ____________ a cupboard.

I looked ___________ a bed.

I could not find it anywhere. Then, I ____________________

Sheroo. Sheroo, my dog came running to

me. I asked him to look for my book. He _________________

another book from my bag.

Answer:

Yesterday, I lost a book. I looked for it everywhere.

I looked behind a door.

I looked inside a cupboard.

I looked under a bed.

I could not find it anywhere. Then, I called out

Sheroo. Sheroo, my dog came running to

me. I asked him to look for my book. He pulled out

another book from my bag.

About the Author: MakeToss

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: