English Class 4 – Unit 2 – Chapter 3 – Noses – NCERT Exercise Solution (Question-Answer)

Reading is Fun
Q1. Why does the poet feel that the nose is a funny thing?

Answer: The poet feels that the nose is a funny things because it is stuck on the face with two little holes in it.

Q2. Why is a nose important for you?

Answer: Nose is very important part of our body because it helps in breathing.

Q3. Does the child in the poem like her nose? Why do you think so?

Answer: I think the child not much more like her nose in the poem because she always laughs to takes it as the funniest thing.

Let’s Talk
Q1. Describe a few funny things you have seen. Do they make you laugh?

Answer: The funniest things that I have seen which always make me laugh like people with long and flat noses, pigs grunting, some dresses worn by people, and frog hopping.

Q2. What does features mean? Look up the dictionary. What are the different kinds of features of people we come across in the world? Discuss.

Answer: Features mean different characteristics of people. We come different kinds of features of people across the world. Some of them are very shy while some are talkative, some with big bright eyes while some have small eyes, some with curly silky hair, etc.

Fun Time
Q1. Sit in groups.
Q2. Look at your friend’s face and describe what you see.
Use words like long, round, oval, slanted, sharp, flat to help you. You can use other words also.

__________________________________

__________________________________

__________________________________

Answer: My friend has a long face.

He has sparkling sharp eyes.

His nose is long.

Q3. What is your favourite fruit? Describe it in five sentences.

(a) How does it smell?__________________________________

(b) How does it look?__________________________________

(c) How does it feel?__________________________________

(d) When you bite it what sound does it make?__________________________________

(e) How does it taste?________________________________

Answer: My favourite fruit is Mango.

It smells good and sweet.

It is very juicy and yellow in colour.

when i bite it make a ‘slurp-slurp’ sound.

It is very delicious.

Let’s Write
Q1. Do you know a fish breathes from its gills? Write two sentences about
other animals which can breathe under water.

Answer: A frog can breath in water through their skin.

A turtle can breath in water through their external nares which located above their mouths.

Q2. Punctuate the following passage.
mother father neelam said i have got a fire engine ive got a fire engine whats this whats this called mother somewhat confused by the noise ive got a fire engine mother come and see it.

Answer: Mother, father and Neelam said I have got a fire engine, I’ve got a fire engine. ”What’s this? What’s this? called mother somewhat confused by the noise. “I’ve got a fire engine mother. Come and see it.”

Q3. Using a red pencil, choose and circle the things whose smell you like.
Now with a blue pencil circle the things whose smell you do not like. Make five sentences like this –
like/do not like the smell of…….. because it reminds me of……..

petrolchipsdirty shoespaint
roseshampoosoapgarbage
scentrotten fruitagarbatticoffee
chocolatechampamarigoldelaichi

a) ____________________________________________________

(b) ____________________________________________________

(c) ____________________________________________________

(d) ____________________________________________________

(e) ____________________________________________________

Answer:

(a) I like the smell of elaichi because it reminds me of my favourite biscuits.

(b) I like the smell of chocolate because it reminds me of cake and coffee.

(c) I do not like the smell of dirty shoes because it reminds me of garbage and rotten fruits.

(d) I like the smell of paint because it reminds me of my favourite scent or perfume.

(e) I like the smell of soap because it remind me of of rose, shampoo and agarbatti.

About the Author: MakeToss

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: