English Class 4 – Unit 5 – Chapter 10 – Helen Keller – NCERT Exercise Solution (Question-Answer)

Reading is Fun

Q1. “Something is wrong,” said Helen’s mother. What was wrong with Helen?

Answer: Helen could not see or hear.

Q2. Although Helen could not hear or see, what kind of girl was she?

Answer: Although Helen could not hear or see, but she was a smart and bright little girl.

Q3. Who agreed to help Helen?

Answer: Miss Sullivan, a young teacher agreed to help Helen to learn to see the world.

Q4. How did Miss Sullivan help Helen?

Answer: Miss Sullivan spelt a lot of words for Helen with her fingers into Helen’s hand. She made the letter with special hand sign.

Q5. What did Helen learn when the teacher put her hand into the running water?

Answer: Helen learned to spell the word ‘W-A-T-E-R’ when the teacher put her hand into running water. She understood that water meant something wet, running over her hand.

Q6. What was the most important thing that Helen finally understood?

Answer: She understood that ‘words’ were the most important things in the world. Words would tell her everything she wanted to know.

Let’s Talk

Q1. Using sign language make these letters with your hand.
‘C’, ‘H’, ‘E’, ‘K’.

Answer. Do it yourself.

Q2. Spell these words through hand signs.
(a) Helen (b) was

Answer. Do it yourself.

Q3. How do people who cannot see, read?

Answer. Such blind people read with the help of special sign language called the Braille system.

Q4. What is the script for children who cannot see called?

Answer. The script for children who cannot see is called Braille.

Q5. How do you think you can help children who cannot see?

Answer. I can help children who cannot see just like Helen’s teacher. We should always protect them from harm and help them.

(Answer may be vary student to student- do it yourself)

Q6.Look at the signs for the letters of the alphabet.

Answer. Do it yourself

Let’s write

Q1. Match the two parts of sentences given under column ‘A’ and ‘B’. Add ‘but’ to join the two parts and write complete sentences.

Column AColumn B
(i) Helen lived after her illness(a) her mother thought she could learn.
(ii) She could not see or hear(b) she did not understand what she was doing.
(iii) People thought that she could not learn anything(c) she could not hear or see.
(iv) Helen copied the words(d) she was kind to Helen.
(v) Miss Sullivan was strict(e) she was very intelligent.

Answer:

(i) Helen lived after her illness but she could not hear or see.

(ii) She could not see or hear but she was very intelligent.

(iii) People thought that she could not learn anything but her mother thought that she could learn.

(iv) Helen copied the words but she did not understand what she was doing.

(v) Miss Sullivan was strict but she was kind to Helen.

About the Author: MakeToss

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: