English – Class 4 – Unit 6 – Chapter 11 – Hiawatha – NCERT Excercise Solution (Question-Answer)

Reading is Fun ,

Q1. Who was Hiawatha?

Answer: Hiawatha was a young red Indian boy.

Q2. Who was Nokomis?

Answer: Nokomis was the old grandmother of Hiawatha.

Q3. What did he learn about birds?

Answer: He learnt about the language of every single bird, their names and all their secrets.

Q4. What secrets did he learn about beasts?

Answer: He learnt many things from the beast that how the beavers build their lodges,  how the squirrels hid their acorns, how the reindeer run so swiftly and why the rabbit is so timid.

Let’s Talk

Q1. Do you think that —

(а) Hiawatha liked learning new languages?

Answer: Yes, Hiawatha liked learning new languages

(b) Hiawatha called the birds-‘chickens’ and the beasts ‘brothers’? What do you think this shows?

Answer: This shows that Hiawatha was friendly and kind person.

(c) Do birds have secrets?

Answer:  Yes, birds have their secrets

(d) Do you know the secret language of any animal? Tell the class about it

Answer: No, i don’t know secret language of any animal.

(Answer may vary student to student , do it yourself).

Say aloud

Q1. Use words beginning with V sound like—
hat, house, hen, hide, horse, heart, hand etc..

Make a pair of words, one a ‘describing word’ and one a ‘naming word’.
Happy Hiawatha,    hungry hippopotamus,     high-horse,     heavy hand,

Answer:

Hardworking Horse

Hopeful Heart

Hard Hand

Beautiful house

Let’s Share

Make a story of the poem and share it with your friends. You can change Hiawatha’s name and give the name of your classmate.
Start the story which other children can continue.
You could begin like this –

Answer: Do it yourself

Let’s Write

Q1. This is a park where children talk to different animals and birds. Write four sentences about the picture. Use capital letters where required, complete sentences, and punctuation.
Now colour the picture.

Answer:

(a) The park is full of beautiful flowers, birds and animals.

(b) A girl is talking and playing with the birds and animals.

(c) Everyone talk with each other and share their secrets.

(d) Children come in park to play.

Q2. Where do they following live?

(а) Birds live in
Answer. Birds live in a nest.

(b) Rabbits live in
Answer. Rabbits live in a burrow.

(c) Beavers live in
Answer. Beavers live in a lodge.

Q3.Describe Hiawatha, his home, and friends in ten lines.

Answer:

Hiawatha was a young red indian boy.

He lived with his old grandmother in a wigwam. 

Hiawatha learnt to love birds and animals equally from his grandmother.

He used to listen to the stories of stars, trees, insects, birds and animals from his Grandmother, Nokomis.

He learnt the secret language of the birds and the beasts.

He loved to talk to all birds and animals.

He called the birds ‘Hiawatha’s Chickens’ and animals ‘Hiawatha’s Brothers’.

Hiawatha asked to question to birds and animals and also got the answer from them.

His grandmother Nikomis taught him about the wonders around them.

Hiawatha grew up to loved them all.

Q4. What did Hiawatha love?

Answer: Hiawatha loved all the things around him. He loved to learn the language of every birds and animals. He loved to talk to every birds and animals.

Q5. Match ‘A‘ with ‘B‘ and write the complete sentences below

AB
Whenever
Whoever
Wherever
I go, I have friends.
I am hungry, I eat.
comes first, wins.

Answer:

1) Whenever I am hungry, I eat.

2) Whoever comes first, wins.

3) Wherever I go, I have friends.

Q6. Complete the following stories by using an appropriate word from the box given below –

my, his, he, your

(A) Ram was a farmer. ____ wanted to sell _______________ goats and sheep. So he went to the market. There _______ sold all ____________ animals to a rich man and got a lot of money. When he was going back to _______ village, three thieves stopped him. “Stop! Give us all _________ money.” Ram was very clever. He said, “I’ll give _________ money to the strongest of you.” On hearing this, the thieves started fighting amongst themselves. Ram slipped away quietly.

Answer: Ram was a farmer. He wanted to sell his goats and sheep. So he went to the market. There he sold all his animals to a rich man and got a lot of money. When he was going back to his village, three thieves stopped him. “Stop! Give us all your money.” Ram was very clever. He said, “I’ll give you money to the strongest of you.” On hearing this, the thieves started fighting amongst themselves. Ram slipped away quietly.

(B) Sitting on a tree a crow was enjoying a piece of bread. A hungry fox wanted to have that bread. _______ said very sweetly, “Dear brother, I’ve heard that __________ voice is very sweet. Please sing a song for me.” The foolish crow opened ____________ beak and the piece of bread fell down. The fox picked it up in _____________ mouth and ran away.

Answer: Sitting on a tree a crow was enjoying a piece of bread. A hungry fox wanted to have that bread. He said very sweetly, “Dear brother, I’ve heard that your voice is very sweet. Please sing a song for me.” The foolish crow opened his beak and the piece of bread fell down. The fox picked it up in his mouth and ran away.

Q7 Some words have similar sounds, but different meanings. Choose the correct word from the box and fill in the blanks.

(а) The bird sits on a ….. , (bow, bough)

Answer: bough

(b) The squirrel has a long ……, (tail, tale)

Answer: tail

(c) I have to leave at ……., (too, two)

Answer: two

(d) This sum is ….., (right, write)

Answer: right

(e) I can ……… the bird’s song, (hear, here)

Answer; hear

(f) Do you ….. a secret? (no, know)

Answer: know

(g) The King sits on the ……, (thrown, throne)

Answer: throne

(h) He is our school ……., (principal, principle)

Answer: principal

About the Author: MakeToss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: