English – Class 4 – Unit 7 – Chapter 14 – NCERT Exercise Solution (Question-Answer)

Reading is Fun

Q1. How did the boy enjoy the company of the tree?

Answer: The boy enjoy the company of tree as he used to climb up the trunk and swing from the branches of the tree, ate its fruit, and slept under its shade

Q2. How did the tree help the boy earn money?

Answer: The tree offered the boy to pluck the apples from it and sell them in the market for money. In this way tree help him to earn money.

Q3. What did the boy make with the branches of the tree?

Answer: The boy made a house with the branches of the tree.

Q4. What did the boy make with the trunk of the tree?

Answer: The boy made a boat with the trunk of the tree.

Q5. How was the stump of the tree useful?

Answer: The stump of the tree useful by offering the old man to sit and rest on.

Q6. Why is the play called ‘The Giving Tree’?

Answer: The play is called ‘The Giving Tree’ because the tree always gives the man everything whatever the man needs.

Word building

Q1. Make new words and complete the sentences.

(а) The children love to sing loudly (loud)

(b) Read your lesson silently. (silent)

(c) Throw the ball slowly (slow)

(d) The tree gave its fruit to the boy happily (happy)

(e) Do your work neatly  (neat)

Q2. Fill in the blanks with the correct word. 

My mother went to the market and bought a kilogram of apples. (apple/apples),
a dozen bananas (banana/bananas) and a dozen oranges (orange/oranges).
I love oranges. So I ate an orange (orange/oranges).
My brother wanted a banana (banana/bananas) and my sister asked for an apple (apple/apples).
A tree has one trunk (trunk/trunks) but many branches (branch/branches).
A branch (branch/branches) has a number of leaves (leaf/leaves) and flowers (flower/ flowers).

Let’s Talk

Q1. Why should we not cut trees? 

Answer: We should not cut the tree because it gives us food, shelter, oxygen to breath, fuel, medicines etc.

Q2. At the end of the play, only the stump of the tree is left. Find out if it will grow into a tree again.

Answer: No, it will never grow into a tree again.

Q3. DO YOURSELF

Let’s Write

Q1. Write these sentences in the correct order. Also, choose the right word from the box and add it before each sentence. Remember to put a comma after it, for example, Finally, …

First Then After that Finally

(a) It gave him its branches to make a house

Answer: First, the tree gave its apples to the boy.

(b)  It asked him to sit on the stump.

Answer: After that, it gave him its branches to make a house.

(c) It gave him its trunk to make a boat.

Answer: Then, it gave him its trunk to make a boat.

(d)  The tree gave its apples to the boy.

Answer: Finally, it asked him to sit on the stump.

Q2. Work in a group and decide the things that you can do to help your grandparents or any old person. Now, write five of these things that you will do.

Answer: DO it yourself

Let’s Read

Chintha Chettu

Chintha Chettu is a tamarind tree.

This famous tamarind tree is in Gwalior. It grows over Tansen’s tomb. Tansen was a great singer. People in Gwalior say:

“Eat the leaves of this tamarind tree And you’ll also sing like Tansen!”

Choose the right words.

Q1. Chintha Chettu is a tamarind tree, (tree/leaf).

Q2. This famous tree is in Gwalior (Guntur/Gwalior).
Q3. Tansen was a famous singer (singer/dancer).
Q4. The tamarind tree grows over Tansen’s tomb (house/tomb).
Q5. “Eat the leaves of the tamarind tree, and you’ll also sing like Tansen (Tansen/Akbar)”

About the Author: MakeToss

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: