English – Class 4 – Unit 8 – Chapter 16 – Books – NCERT Exercise Solution (Question-Answer)

Reading is Fun

Q1. What did the library door say?

Answer: The library door said “Come in, come in”.

Q2. What did the books in the library look like?

Answer: The books in the library looked  tall and thin while some were little and fat.

Q3. Why did the child in the poem like looking at the pictures?

Answer: The child in the poem liked looking at the pictures because the pictures told stories.

Let’s Listen

Q1. Listen to the words

Come in, come in

Go out, go out

What word signs have you seen or heard –

at home___________________

at the vegetable shop___________________

at the library___________________

at the doctor’s place___________________

at the bus stop___________________

at the toy shop___________________

Answer:

at home Your welcome

at the vegetable shop may i help you?

at the library_ _Please keep silence.

at the doctor’s place Stay safe and healthy

at the bus stop Take your ticket

at the toy shop Let’s play

Let’s Talk

Q1. Do you like reading story books?

Answer: Yes, i like reading story books.

Q2. What kinds of stories do you like?

Answer: I like Comedy stories.

Q3. The word galore means in great numbers. Do you also have a class library or a school library which keeps many books? Can you borrow books?

Answer: Yes, i have a school library which keeps many books. Yes, i can borrow books from there.

Q4. Tell the class about your favourite story book. Talk about the character you liked most in the book.

Answer: Do it yourself

Let’s Write

Make word families. The first word in each has been written for you.

Answer: Do it yourself

Look at this sentence −

A library is a place where books are kept.

Now fill in the blanks after reading these sentences

1. An airport is a place where Aeroplanes take off and land.
2. A kitchen is a place where food is cooked.
3. A hospital is a place where sick people are taken care of.
4. A market is a place where you can buy things.
5. A school is a place where children study.

About the Author: MakeToss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: