English – Class 4 – Unit 9 – Chapter 18 – The Naughty Boy-NCERT Exercise Solution (Question-Answer)

Reading is Fun

Q1.From where did the naughty boy come?

Answer: The naught boy came from England.

Q2. Where did the naughty boy go?

Answer: The naughty boy went to Scotland.

Q3. Why did he go there?

Answer: He went there to see its people and things.

Q4. What did the boy wonder about?

Answer: The boy wondered that all the things found in Scotland were same as in England. The hard ground, long yards, red cherries and heavy lead.

Let’s listen

Q1. Listen to these instructions and follow them

(а) naughty walk forward
(b) naughty walk backwards
(c) fall down
(d) do a funny trick
(e) walk on tiptoes
(f) drag your feet
(g) spin around
(h) jump like a horse .
(i) walk with your shoes
(j) shuffle your feet

Answer: Do it yourself

Let’s Talk

Q1. What do you think the naughty boy would see in India?

Answer: The naughty boy would see the monument and temple in India.

Q2. Have you been to another place recently? What is it like? How is it different from your own place?

Answer: Yes I have been to Patna last week. It is beautiful place as compare to my city. It has historical place such as Golghar, Gandhi Maidan etc.

Q3. All cultures have their own folk songs in which each line is repeated. This line is sung in a chorus. Sing a folk song in your own language.

Answer: Do it yourself

Q1. Naughty is a describing word. Can you find more describing words in this maze?

Answer: Do it yourself

Q2. Now write these words here –

(а) The peacock is a beautiful bird.
(b) Pinocchio is a naughty puppet.
(c) I saw an ugly quarrel.
(d)) Morning exercises make you healthy.
(e) A glass of milk makes your teeth strong.
(f) Rita’s rude behaviour annoyed me.
(g) Rahul does not eat green vegetables, therefore his eyesight is weak.

Let’s Write

Q1. Can you write six things that are made of wood?

Answer: Table, Chair, Door, Window, etc.

Q2. Look at the words given below and put them under the things that they are made of –

balloon        chair      table      eraser       shirt
pencil           toys        car          trousers   knife
scissors       cap

Answer:

metal      wood         rubber         cloth
car           chair         balloon        shirt
knife        table         eraser          trousers
scissors   pencil       toys              cap

Q3. Who do you think is the naughtiest child in your class? Describe her/him in five lines.

Answer:

(a) My best friend, Bhaskar is the naughtiest boy in my class.

(a) He always tease me.

(c) He disturbs me but always concentrate on his study.

(d) sometime he asks stupid questions in the middle of the class

(e) He often beats me.

About the Author: MakeToss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: