English -Class 7 – Chapter 1 – Three Questions – NCERT Exercise Solution

Working with the Text

Answer the following questions.

1. Why was the king advised to go to magicians?

Answer: The king was advised to go to the magicians because some of the wise men thought that to decide the right time for doing something, it is necessary to look into the future and that only the magicians could do.

2. In answer to the second question, whose advice did the people say would be important to the king?

Answer: In answer to the second question, the people suggested seeking advice from councilors, the priest, and the doctors or his soldiers.

3. What suggestions were made in answer to the third question?

Answer: The suggestions that were made in answer to the third question were, to some people it was science while others choose to fight, and also some believe religious worship would be perfect.

4. Did the wise men win the reward? If not, why not?

Answer: No, the wise man did not win the reward because their answers were so different from each other and the king was not satisfied with the answers.

5. How did the king and the hermit help the wounded man?

Answer: The King washed the wound, covered the wound with his handkerchief, and kept on dressing the wound until the bleeding stopped. The king also brought fresh water and offer the bearded man to drink. The hermit helped the king to carry the wounded person into his hut and let him stay for the night.

6. (i) Who was the bearded man?

Answer: The bearded man was an enemy of the king. He wanted to take revenge from the king for his brother’s death and his seized property.

6. (ii) Why did he ask for the king’s forgiveness?

Answer: He asked for the king’s forgiveness because the king saved his life although he came up here to kill the king.

7. The king forgave the bearded man. What did he do to show his forgiveness?

Answer: The king showed his forgiveness by promising the man that he will send his servants and his doctor to look after him and also promised to return all of his property.

8. What were the hermit’s answers to the three questions?

Answer: To the first question, the hermit answered that the most important time is the now because it is the only time we have the power to act. To the second question, he continued that the most important person is the person you are with at that time, because no one knows what will happen in the future and whether we will meet anyone or not. And to the third question, he answered that the most important business is to do good to others because we have been sent to this world to do good to others.
The best answer which I liked is the third answer because helping someone in need is a beautiful act. It makes us a good person and brings sense to living stops.

Working with Language

1. Match items in List A with their meanings in List B.

Example- fainted: lost consciousness

AB
(i) woundedgot up from sleep
(ii) awokegive back
(iii) forgivesmall patches of ground for plants
(iv) faithfulseverely injured
(v) pitypardon
(vi) bedsloyal
(vii) returnfeel sorry for

Answer:

AB
(i) woundedseverely injured
(ii) awokegot up from sleep
(iii) forgivepardon
(iv) faithfulloyal
(v) pityfeel sorry for
(vi) bedssmall patches of ground for plants
(vii) returngive back

2. Each of the following sentences has two blanks. Fill in the blanks with appropriate forms of the word given in brackets.

He has _____________________ to help me. Do you think he will remember his _______________? (promise)

He has promised to help me. Do you think he will remember his promise?

(i) The __________ said that only fresh evidence would make him change his ______________. (judge)

Answer: The judge said that only fresh evidence would make him change his judgment. (judge)

(ii) I didn’t notice any serious _____________ of opinion among the debaters, although they __________ from one another over small points. (differ)

Answer: I didn’t notice any serious difference of opinion among the debaters, although they differed from one another over small points. (differ)

(iii) It’s a fairly simple question to ____________, but will you accept my ___________ as final? (answer)

Answer: It’s a fairly simple question to answer, but will you accept my answer as final? (answer)

(iv) It isn’t ___________ that ___________ should always be the mother of invention. (necessary)

Answer: It isn’t necessary that necessity should always be the mother of invention. (necessary)

(v) Hermits are __________ men. How they acquire their ____________ no one can tell. (wise)

Answer: Hermits are wise men. How they acquire Their wisdom no one can tell. (wise)

(vi) The committee has ___________ to make Jagdish captain of the team. The ____________ is likely to please everyone. (decide)

Answer: The committee has decided to make Jagdish captain of the team. The decision is likely to please everyone. (decide)

(vii) Asking for ____________ is as noble as the willingness to ___________. (forgive)

Answer: Asking for forgiveness is as noble as the willingness to forgive. (forgive)

Speaking and Writing

1. Imagine you are the king. Narrate the incident of your meeting the hermit. Begin like this:
The wise men answered my questions, but I was not satisfied with their answers. One day I decided to go and meet the hermit…

Answer: I knew the hermit only meet ordinary people. So I decided to dress up as an ordinary man. Before reaching the hut, I left my horse with the bodyguards and walked alone. As I reached the hut, I saw that the hermit was digging the ground in front of his house, he was old and weak. He greeted me and continued his work. I informed him about the purpose of my arrival, but he did not respond anything to my question and continued his digging. He was looking tired so I offered him my help. He gave me the spade and thanked me for my help. After digging 2 beds, I repeated my question but the hermit did not answer instead he stretched his hand for the spade. I did not give him his spade and I continue to dig. After digging for many hours, the sun was also down, and I came to the hermit and asked him if he cannot answer my question, please tell me so that I will return home. And suddenly he showed me a bearded man running towards us.

2. Imagine you are the hermit. Write briefly the incident of your meeting the king. Begin like this:
One day I was digging in my garden. A man in ordinary clothes came to see me. I knew it was the king…

Answer: But I still pretended to be unaware of his identity. I greeted him and continued my digging. Later he told me about the reason for his arrival and asked three questions. But I did not respond to his question and continued with my work. He noticed that I was tired and offered his help to which I agreed and gave my spade. After digging two beds, he again repeated the question and I ignored him again and other I asked him for the spade so that I could dig, but he refused to give back and continued to dig. The sun was setting and after many hours of digging he stopped and came to me and said that he came here for his answers and if I could not answer his questions let him know so that he can return home. And suddenly I saw a bearded man approaching us

👍👍👍

About the Author: MakeToss

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: