English Class 7 – Chapter 5 – Quality – NCERT Exercise Solution

Working with the Text

1. Answer the following questions.

Q1. What was the author’s opinion about Mr. Gessler as a bootmaker?
ANSWER:
The author just loved the work of Mr.Gessler as a bootmaker. Mr.Gessler made boots only on order and his boots fitted the best. The finish and the quality of the leather were the best. Boots made by him lasted for a long period.

Q2. Why did the author visit the shop so infrequently?
ANSWER:
The author visited the shop so infrequently because the boots made by Mr.Gessler used to stay for a long time.

Q3. What was the effect on Mr. Gessler of the author’s remark about a certain pair of boots?
ANSWER:
On hearing the author’s remark about a certain pair of boots, Mr.Gessler looked at the author for a time as if he was expecting the author to withdraw his statement. Then he said that maybe the author had made them wet. He told the author to bring back that shoe. He will try to repair them and if he couldn’t he will return the money to the author.

Q4. What was Mr. Gessler’s complaint against “big firms”?
ANSWER:
Mr.Gessler complained about the big firms that they earn only by the attractive advertisement and not because of their work. And because of them, the small shops are suffering.

Q5. Why did the author order so many pairs of boots? Did he really need them?
ANSWER:
No, the author did not need so many pairs of boots. He orders many pairs of boots from Mr.Gessler because he wanted to help him financially.

Working with Language

Q1. Study the following phrases and their meanings. Use them appropriately to complete the sentences that follow.
look after: take care of
look down on: disapprove or regard as inferior
look in (on someone): make a short visit
look into: investigate
look out: be careful
look up: improve
look up to: admire

(i) After a very long spell of heat, the weather is __at last.

(ii) We have no right to ______people who do small jobs.

(iii) Nitin has always _______ his uncle, who is a self-made man.
(iv) The police are __ the matter thoroughly.
(v) If you want to go out, I will _______the children for you.
(vi) I promise to ______on your brother when I visit Lucknow next.
(vi) _________when you are crossing the main road.

SOLUTION:
(i) After a very long spell of heat, the weather is looking up at last.
(ii) We have no right to look down on people who do small jobs.
(iii) Nitin has always looked up to his uncle, who is a self-made man.
(iv) The police are looking into the matter thoroughly.
(v) If you want to go out, I will look after the children for you.
(vi) I promise to look in on your brother when I visit Lucknow next.
(vi) Lookout when you are crossing the main road.

Q2. Read the following sets of words loudly and clearly.
cot — coat
cost — coast
tossed — toast
got — goat
rot — rote
blot — bloat
knot — note

Q3. Each of the following words contains the sound ‘sh’ (as in shine) in the beginning or in the middle or at the end. First, speak out all the words clearly. Then arrange the words in three groups in the table on page 80.
Sheep, trash, marsh, fashion, anxious, shriek, shore, fish, portion, ashes, sure, nation, shoe, pushing, polish, mustache

SOLUTION:

InitialMedialfinal
sheepfashiontrash
shriekanxiousmarsh
shoreashesfish
surenationpolish
shoepushingmustache

Q4. In each of the following words ‘ch’ represents the same consonant sound as in ‘chair’. The words on the left have this sound initially. Those on the right have it finally. Speak each word clearly.

Choose, bench, child, march, cheese, peach, chair, wretch, charming, research,
Underline the letters representing this sound in each of the following words.
(i) feature
(ii) archery
(iii) picture
(iv) reaching
(v) nature
(vi) matches
(vii) riches
(viii) batch
(ix) church

SOLUTION:
(i) feature
(ii) archery
(iii) picture
(iv) reaching
(v) nature
(vi) matches
(vii) riches
(viii) batch
(ix) church

Writing

I. Based on the following points write a story.
• Your aunt has gone to her mother’s house.
• Your uncle does his cooking.
• He is absent-minded.
• He puts vegetables on the stove.
• He begins to clean his bicycle outside.
• The neighbor calls out saying something is burning.
• Your uncle rushes to the kitchen.
• To save vegetables, he puts some oil on them.
• Unfortunately, it’s machine oil, not cooking oil.
• What do you think happens to the vegetables?
Begin like this: Last month my aunt decided to visit her parents…

ANSWER:
Last month my aunt decided to visit her parents who lived abroad.
My uncle and I were all alone in the house, so he decided to cook food. My uncle is absent-minded. He just put some vegetables on the stove for cooking and left outside to clean his bicycle. After a while, the neighbor started to shout that something was burning. My uncle rushes to the kitchen to save his food and in hurry, he puts the oil in the vegetable. But unfortunately, that was machine oil, and all the vegetable was burnt and smelled terribly like machine oil.

👍👍👍

About the Author: MakeToss

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: