English – Class 7 – Chapter 7 – THE INVENTION OF VITA-WONK – NCERT Exercise Solution

WORKING WITH THE TEXT

1. (i) What trees does Mr. Wonka mention? Which tree does he say lives the longest?
ANSWER: Mr. Wonka mentioned the following trees:
a. Douglas fir
b. Oaktree
c. Cedar
d. Bristlecone tree
Mr. Wonka said that the bristlecone tree lives the longest.

(ii) How long does this tree live? Where can you find it?
ANSWER: This tree lives for over 4000 years. It can be found upon the slopes of Wheeler Peak in Nevada, U.S.A.

2. How many of the oldest living things can you remember from Mr. Wonka’s list? (Don’t look back at the story!) Do you think all these things really exist, or are some of them purely imaginary?
ANSWER: The oldest living things listed by Mr. Wonka are as follows:
A 4000-YEAR-OLD Bristlecone pine
A 168-YEAR-OLD Russian farmer
A 200-year-old Tortoise
A 51-year-old Horse
A 36-year-old Cat
A 207-year-old Rat
A 97-year-old Grimalkin
A 36-year-old Flea
A 700-year-old Cattaloo
I think most of them exist while some of them are purely imaginary.

3. Why does Mr. Wonka collect items from the oldest things? Do you think this is the right way to begin his invention?
ANSWER: Mr. Wonka collects items from the oldest thing because he wants to invent something which can make people older.
I think researching on oldest things is quite a good thing as through that we can gain knowledge on various things. But collecting such weird things is not a good idea.

4. What happens to the volunteer who swallows four drops of the new invention? What is the name of the invention?
ANSWER: The volunteer that swallowed four drops of new invention began to wrinkle and shrivel up. His hair started to drop off and his teeth fall out. And soon became a seventy-five-year-old man.
The name of the invention was Vita-Wonk.

WORKING WITH THE LANGUAGE

1. What do you call these insects in your language?
Cockroach, mosquito, grasshopper, housefly, dragon fly, ant
How do these insects effect your health? Have a discussion in the class.

ANSWER: The name of the insects in my language are as follows:
Cockroach — Cockroach
Mosquito –Machar
Grasshopper – Ankh futta
Housefly — Makkhi
dragon fly – Vyat patang
ant –Chinti
These insects affect our health in various ways like, mosquitoes causing malaria and dengue. Houseflies cause typhoid fever and cholera.

2. Fill in the blanks in the recipe given below with words from the box.
Shred, cooker, times, tomatoes, half, onion, oil,
Easy Palak–Dal
INGREDIENTS
• One………..
• One cup dal
• Two thin green chillies
• ………..a teaspoon red chilli powder
• Eight small bunches of palak
• Two………..
• Salt to taste
Wash and cut the vegetables;……….. the palak. Put everything in a pressure ………… Let the cooker whistle three ……….. , then switch it off. Fry a few cumin seeds in ……….. and add to the palak–dal.

ANSWER:
• One onion .
• One cup dal
• Two thin green chillies
Half a teaspoon red chilli powder
• Eight small bunches of palak
• Two tomatoes .
• Salt to taste
Wash and cut the vegetables; shred the palak. Put everything in a pressure cooker . Let the cooker whistle three times, then switch it off. Fry a few cumin seeds in oil and add to the palak–dal.

3. A ‘family tree’ is a diagram that shows the relationship between the different members of a family. Fill in the family tree below with names, ages, and other details you think are relevant (you may even stick photographs, if you have them). Put your family trees up in the class.
ANSWER: This is an activity.

SPEAKING

Using Do for Emphasis
Charlie asks, “What did happen?”
This is a way of asking the question “What happened?” with emphasis.
Given below are a few emphatic utterances. Say them to your partner. Let your partner repeat your utterance without the emphasis. Your partner may also add something to show she/he disagrees with you.

YOU: I did study.
PARTNER: You studied? I don’t believe you. Look at your marks!
YOU: I did go there.
PARTNER: You went there? Then…
YOU: I do play games.
PARTNER: …
YOU: He does read his books.
PARTNER: …
YOU: You do say the most unbelievable things!
PARTNER: …
YOU: The earth does spin around.
PARTNER: …
YOU: We all do want you to come with us.
PARTNER: …
YOU: Who does know how to cook?
PARTNER: …
YOU: I do believe that man is a thief.
PARTNER: …

ANSWER:
YOU: I did go there.
PARTNER: You went there? Then why didn’t you inform me?
YOU: I do play games.
PARTNER: You play games? I don’t trust you.
YOU: He does read his books.
PARTNER: I don’t think he does, as he is not able to answer in class.
YOU: You do say the most unbelievable things!
PARTNER: Do I? How can you say that?
YOU: The earth does spin around.
PARTNER: The earth spins around? How can you say that?
YOU: We all do want you to come with us.
PARTNER: You want me to come? Then why you didn’t ask me?
YOU: Who does know how to cook?
PARTNER: I don’t know. Don’t you know cooking?
YOU: I do believe that man is a thief.
PARTNER: I don’t think he is a thief. He seems to be from a good family.

WRITING

1.

(i) Make a list of the trees Mr Wonka mentions. Where do these trees grow? Try to find out from an encyclopaedia. Write a short paragraph about two or three of these trees.
ANSWER: The trees mentioned by Mr.Wonka are Douglas Fir, Oak, Cedar and Bristlecone Pine.
Douglas Fir is found in the coastal region from west-central British Columbia southward to central California. It is mainly used for making furniture.
Oak is found in cool temperate to tropical latitudes in Asia and the America.
Cedar is found in mountains of western Himalayas and the Mediterranean region.
Bristlecone Pine is found in the higher mountains of the southwest United States.
(ii) Name some large trees commonly found in your area. Find out something about them (How old are they? Who planted them? Do birds eat their fruit?), and write two or three sentences about each one of them.
ANSWER: Some of the large trees found in my area are the Neem tree, Mango tree, Peeple tree.
The neem tree in my house is planted by my grandfather. It has many medicinal values, its sticks are even used for brushing the teeth.
The mango tree in front of my house is being planted by my neighbour. Its fruits are sometimes eaten by birds.
Peeple tree in my area is the oldest one, it is mostly used for worship.

2. Find out something interesting about age, or growing old, and write a paragraph about it. Following are a few topics, suggested as examples.
The age profile of a country’s population — does it have more young people than old people, or vice versa? What are the consequences of this?
• How can we tell how old a tree, a horse, or a rock is?
• What is the ‘life expectancy’ of various living things, and various populations (how long can they reasonably expect to live)?

ANSWER: The age of any living thing is calculated from the day it is born. As soon as a living thing is born it started to age. As aging begins, there are many changes in the body.
A country like Italy has more old people rather than young people. Whereas, India has more young people than old which increases the earning capacity.
The age of a tree can be determined by counting its rings in the trunk. The age of the horse is determined by studying its teeth. The age of the rock is determined by radiometric dating.
The ‘life expectancy ‘ of any living thing varies from each other. The life span of a human being is of 80-90 years, whereas the life span of a mosquito is of 7 days.

👍👍👍

About the Author: MakeToss

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: