English – Class 7 – Chapter 8 – FIRE: FRIEND AND FOE – NCERT Exercise Solution

WORKING WITH THE TEXT

Answer the following questions.

1. What do you understand by the ‘flash point’ of a fuel?

ANSWER: Every fuel has a certain temperature at which it begins to burn. This temperature is known as the ‘flash point’ of the fuel.

2. (i) What are some common uses of fire?

ANSWER: Some common uses of fire are:

              a. It is used for cooking.

              b. It is used to generate electricity.

              c. It is used to warm house in winters.

 (ii) In what sense is it a “bad master”?

ANSWER: When the fire is not under control it can cause huge destruction to lives and property. In this way, the fire is to be said the “bad master”.

 3. Match items in Column A with those in Column B.

AB
(i) fuel                                        – lighted matchstick
(ii) oxygen                                  – air  
(iii) heat                                      – coal  
 – burning coal
 – wood
 -smouldering paper                                               
 – cooking gas

ANSWER:

AB
(i) fuel                                        – smouldering paper –cooking gas – coal – wood  
(ii) oxygen                                –air
(iii) heat                                    – lighted matchstick – burning coal

4. What are the three main ways in which a fire can be controlled or put out?

ANSWER: Three ways in which a fire can be controlled or put out a

a. Prevent the supply of oxygen to the fir

b. Stop the supply of fuel to the fire.

c. Cooling down the temperature of the fuel below its ‘flash-point’.

5. Match the items in Box A with those in Box B

                               A

 (i) To burn paper or a piece of wood,

(ii) Small fires can be put out

(iii) When water is spread on fire,

(iv) A carbon dioxide extinguisher is the best thing

 (v) Space left between buildings

                        B

• it absorbs heat from the burning material and

 • lowers the temperature.

• reduces the risk of fire.

• with a damp blanket.

• we heat it before it catches fire.

 • to put out an electrical fire.

ANSWER:

AB
(i) To burn paper or a piece of wood before it catches fire.— we heat it
(ii) Small fires can be put out blanket.— with a damp
(iii) When water is spread on fire, heat from the burning material and— it absorbs
(iv) A carbon dioxide extinguisher is the best thing electrical fire.— to put out an
(v) Space left between buildings risk of fire.— reduces the
  

6. Why does a burning candle go out when you blow on it?

ANSWER: A burning candle goes out when we blow on it because when we blow on the candle we remove the hot air around the flame bringing the temperature below the flashpoint.

 7. Spraying water is not a good way of putting out an oil fire or an electrical fire. Why not?

ANSWER: Spraying water is not a good way of putting out an oil fire or an electrical because when we spray water onto an oil fire, the oil will float on the water and will continue to burn. As the water flows quickly, carrying the oil fire causes more destruction.

Spraying water on an electrical fire can cause electrical shock and even can kill the person.

 8. What are some of the things you should do to prevent a fire at home and in the school?

ANSWER: Things we should do to prevent a fire at home and in the school are as follows:

a. Always turn off the gas after use.

b. Install a fire extinguisher.

c. Handle the flammable things like petrol, diesel, oil, etc with proper care.

d. Call a fire brigade if needed.

WORKING WITH LANGUAGE

1. Read the following sentences.

 To burn paper or a piece of wood, we heat it before it catches fire. We generally do it with a lighted match. Every fuel has a particular temperature at which it burns.

 The verbs in italics are in the simple present tense. When we use it, we are not thinking only about the present. We use it to say that something happens all the time or repeatedly, or that something is true in general.

Find ten examples of verbs in the simple present tense in the text ‘Fire: Friend and Foe’ and write them down here. Do not include any passive verbs.

—————–              ————–                         ————

——————            ————–             ————

—————–             —————                         ————–

ANSWER:

1. Oxygen comes from the air.

2. This is what we call fire.

3. Fire is the result of a chemical reaction.

4. It is sometimes said that fire is a good servant, but a bad master.

5. It absorbs heat from burning fuel.

6. Every fuel has a particular temperature at which it begins to burn.

7. The third way of putting out a fire is to remove heat.

8. There are three main ways in which fire can be put out.

9. It absorbs heat from burning fuel.

10. The blanket of water also cuts off the supply of oxygen, and the fire is extinguished.

2. Fill in the blanks in the sentences below with words from the box. You may use a word more than once.

 carbon         cause              fire               smother

(i) Gandhiji’s life was devoted to the __________of justice and fair play.

 (ii) Have you insured your house against ____________ ?

(iii) Diamond is nothing but _________ in its pure form.

(iv) If you put too much coal on the fire at once you will ___________ it

 (v) Smoking is said to be the main ___________ of heart disease.

 (vi) When asked by an ambitious writer whether he should put some __________ into his stories, Somerset Maugham murmured, “No, the other way round”.

(vii) She is a _________copy of her mother.

(viii) It is often difficult to ___________ a yawn when you listen to a long speech on the value of time.

ANSWER:

(i) Gandhiji’s life was devoted to the of cause justice and fair play.

 (ii) Have you insured your house against fire?

(iii) Diamond is nothing but carbon in its pure form.

(iv) If you put too much coal on the fire at once you will smother it

 (v) Smoking is said to be the main of cause heart disease.

 (vi) When asked by an ambitious writer whether he should put some into into his stories, Somerset Maugham murmured, “No, the other way round”.

(vii) She is a carbon copy of her mother.

(viii) It is often difficult to smother a yawn when you listen to a long speech on the value of time.

3. One word is italicised in each sentence. Find its opposite in the box and fill in the blanks.

 spending            shut              destroy              subtract             increase

(i) You were required to keep all the doors open, not ____________.

 (ii) PUPIL: What mark did I get in yesterday’s Maths test?

TEACHER: You got what you get when you add five and five and __________ten from the total.

(iii) Run four kilometres a day to preserve your health. Run a lot more to __________ it.

(iv) If a doctor advises a lean and lanky patient to reduce his weight further, be sure he is doing it to ____________his income.

(v) The world is too much with us; late and soon,

Getting and __________ we lay waste our powers.                              

ANSWER:

(i) You were required to keep all the doors open, not shut.

 (ii) PUPIL: What mark did I get in yesterday’s Maths test?

TEACHER: You got what you get when you add five and five and subtract ten from the total.

(iii) Run four kilometres a day to preserve your health. Run a lot more to destroy it.

(iv) If a doctor advises a lean and lanky patient to reduce his weight further, be sure he is doing it to increase his income.

(v) The world is too much with us; late and soon,

 Getting and spending we lay waste our powers.                                

 4. Use the words given in the box to fill in the blanks in the sentences below.

 across                 along                        past                    through

 (i) The cat chased the mouse _______ the lawn.

 (ii) We were not allowed to cross the frontier. So we drove _________it as far as we could and came back happy.

 (iii) The horse went ____________the winning post and had to be stopped with difficulty.

 (iv) It is not difficult to see __________your plan. Anyone can see your motive.

(v) Go __________the yellow line, then turn left. You will reach the post office in five minutes.

ANSWER:

(i) The cat chased the mouse across the lawn.

 (ii) We were not allowed to cross the frontier. So we drove along it as far as we could and came back happy.

 (iii) The horse went past the winning post and had to be stopped with difficulty.

 (iv) It is not difficult to see through your plan. Anyone can see your motive.

(v) Go along the yellow line, then turn left. You will reach the post office in five minutes.

SPEAKING AND WRITING

1. Look at the following three units. First re-order the items in each unit to make a meaningful sentence. Next, re-order the sentences to make a meaningful paragraph. Use correct punctuation marks in the paragraph.

 (i) and eighteen fire tenders struggled/the fire began on Monday/to douse the blaze till morning

(ii) in a major fire/over 25 shops/were gutted

 (iii) but property/was destroyed/worth several lakhs/no casualties were reported.

ANSWER:

(i) The fire began on Monday and eighteen fire tenders struggled to douse the blaze till morning.

(ii) Over 25 shops were gutted in a major fire.

(iii) No casualties were reported but property worth several lakhs was destroyed.

2. Read the following newspaper report given in the box below.

Fire Station Goes Up in Flames A fire chief was embarrassed when a station without a smoke alarm went up in flames. The building and a fire engine were destroyed in the blaze. Nobody was injured in the fire that was tackled by 30 firefighters in six fire engines from neighbouring towns.

ANSWER: It is an activity.

👍👍👍

About the Author: MakeToss

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: