English (Honeycomb) – Class 7 – Chapter 10 – The Story Of Cricket – NCERT Exercise Solution

Working With Text

1. Name some stick-and-ball games that you have witnessed or heard of.

ANSWER: The stick-and-ball games that I have witnessed or heard are:

a. Hockey

b. Polo

c. Golf

 2. The Parsis were the first Indian community to take to cricket. Why?

ANSWER: The Parsis were the first Indian community to take to cricket because of their interest in trade with the British.

3. The rivalry between the Parsis and the Bombay Gymkhana had a happy ending for the former. What does ‘a happy ending’ refer to?

ANSWER: The happy ending refers to the victory of the Parsi team over The Bombay Gymkhana in 1889. Making the Parsi community happy.

 4. Do you think cricket owes its present popularity to television? Justify your answer.

ANSWER:  Yes, I think cricket owes its present popularity to television. The information about cricket and the interest in the youth and the kids is largely spread by the television. Today from various parts of the country youth and kids are aspiring to become a cricketer. It is all because of the television.

5. Why has cricket a large viewership in India, not in China or Russia?

ANSWER: Cricket has a large viewership in India, not in China or Russia because for a time India was under the British empire but China or Russia was not. And also television played a huge contribution in popularizing cricket.

6. What do you understand by the game’s (cricket) ‘equipment’?

ANSWER: ‘Equipment’ refers to the things which are required for playing a game. Every game requires specific equipment and without which playing won’t be possible.

7.How is Test cricket a unique game in many ways?

ANSWER: Test cricket is a unique game in many ways. It is played for 5 long days and still can end in a draw.  Where as other games do not take this long time.

8. How is cricket different from other team games?

ANSWER: Cricket is different from other team games in many ways. The duration of the cricket match is way longer than any other game. The playground can be of any size only the length of the pitch is defined as 22 yards, whereas in the other game the pitch dimension of the playground is specified.

 9. How have advances in technology affected the game of cricket?

ANSWER: Advance in technology has affected the game of cricket in a very useful manner. Now the cricket helmets are made up of metal and synthetic material which are lighter in weight. Protective pads and gloves are provided due to the invention of vulcanized rubber. Fair judgment is made possible by technology.

10. Explain how cricket changed with changing times and yet remained unchanged in some ways.

ANSWER: Cricket has changed with changing time. Technology provided safety tools to the game. It gained huge popularity through television and the media. A new format such as T-20 has been added.

But yet we can say that in some way cricket remained unchanged as the rules and regulations are the same and are played in the same ways as it was played before.

Working With Language

1. Wordsearch

 • Twelve words associated with cricket are hidden in this grid.

 • Six can be found horizontally and the remaining six vertically.

 • Two words have been found for you.

Clues to the hidden words are given below.

 Horizontal: six deliveries, four runs, attacked while out of arena, no result, stumps, fielder to the off side of the wicketkeeper

 Vertical: stumps flying, back to the pavilion, a lofty one, mid-air mishap, not even one out of six, goes with bat

AOVERDCQAM
ZBSMFCXEPA
BOUNDARYNI
AWOSTUMPED
LLUIPGLJRE
LETXLHKAZN
XDRAWTYPPD
WICKETSLIP

SOLUTION:

Over, boundary, stumped, draw, wicket, slip, ball, bowled, out, six, caught, maiden.

2. Add -ly to the italicised word in each sentence. Rewrite the sentence using the new word. See the examples first.

• He runs between wickets as if his legs were stiff. He runs between wickets stiffly.

• Why did the batsman swing the bat in such a violent manner?

 Why did the batsman swing the bat so violently?

(i) It is obvious that the work has not been done in a proper way.

(ii) He made the statement in a firm manner.

 (iii) The job can be completed within a week in an easy way.

 (iv) You did not play in a serious manner, or else you would have won the match.

(v) She recited the poem in a cheerful manner.

ANSWER:

(i) It is obvious that the work has not been done properly.

(ii) He made the statement firmly.

(iii) The job can be completed within a week easily.

(iv) You did not play seriously, or else you would have won the match.

(v) She recited the poem cheerfully.

3. Use the following phrases appropriately in place of the italicised words in the sentences given below.

as a matter of fact                                         we had better

 see to it                 by accident                   as well

 (i) Actually, I didn’t intend to come to your place. I reached here without planning.

(ii) Sunil, there’s a letter for you in today’s post. There’s one for me also.

(iii) Everybody thought I had composed the poem. The truth is my younger sister did it.

(iv) The doctor told the patient to make sure that he took his pills on time.

(v) It will be better for us to plan our trip before setting out.

ANSWER:

(i) Actually, I didn’t intend to come to your place. I reached here by accident.

(ii) Sunil, there’s a letter for you in today’s post. There’s one for me as well.

(iii) Everybody thought I had composed the poem. As a matter of fact my younger sister did it.

(iv) The doctor told the patient see to it that he took his pills on time.

(v) We had better to plan our trip before setting out.

Speaking and Writing

1. Complete each of the following words using gh, ff or f.

Then say each word clearly after your teacher.

 (i) e_____ ort                                                          (vii) scru____

(ii) _____act                                                           (viii) rou_____

(iii) con _____ess                                                   (ix) sti____ ly

(iv) lau___ ing                                                  (x) di____ erence

(v) enou___                                                     (xi) sa____ ety

(vi) hal____                                                       (xii) ____lush

ANSWER:

(i) effort                                                          (vii) scruff

(ii) fact                                                           (viii) rough

(iii) confess                                                   (ix) stiffly

(iv) laughing                                                  (x) difference

(v) enough                                                    (xi) safety

(vi) half                                                         (xii) flush

2. Write two paragraphs describing a bus ride to watch a cricket match in a village. Use the following points. Add some of your own.

• two-hour journey by bus

• an old and crowded bus

• friendly passengers

 • visit to a village fair where the match is to be played

 • the match between two village teams

• makeshift stumps, rough pitch and a rubber ball

• the match was enjoyable, but the trip was tiring

ANSWER:

Last month, I went on a trip to watch a cricket match with my friends. The village a quite far, it was a two-hour journey by bus. I was enjoying the trip. The bus was old and crowded but the passengers were friendly.

It was a visit to a village fair where the match is to be played. There was a variety of food, clothes, and many more stalls at the fair. The match was between two village teams. The accessories were stumps, rough pitch, rubber ball, bat, etc. The competitors were tough. It was almost dark when we returned to our home. the match was enjoyable, but the trip was tiring.

👍👍👍

About the Author: MakeToss

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: