English (HONEYDEW) – CLASS 8 – CHAPTER 2: THE Tsunami – NCERT Exercise Solution

WORKING WITH THE TEXT

Discuss the following questions in class. Then write your own answers.

1. When he felt the earthquake, do you think Ignesious immediately worried about a tsunami? Give reasons for your answer. Which sentence in the text tells you that the Ignesious family did not have any time to discuss and plan their course of action after the tsunami struck?

ANSWER: Ignesious did not realize about the tsunami when he felt the earthquake. He took the television and kept it on the floor to prevent it from the damage and all the other family rushed out of the house.

 The ignesious family did not have any time to discuss and plan their course of action after the tsunami struck due to the confusion and chaos. In the chaos and confusion, two of his children caught hold of the hands of their mother’s father and mother’s brother and rushed in the opposite direction.

 2. Which words in the list below describe Sanjeev, in your opinion? (Look up the dictionary for words that you are not sure of.)

 Cheerful, ambitious, brash, brave, careless, heroic, selfless, heartless, humorous

Use words from the list to complete the three sentences below.

(i) I don’t know if Sanjeev was cheerful, ___________ or ___________.

(ii) I think that he was very brave,___________ and___________.

(iii) Sanjeev was not heartless, ___________or___________.

ANSWER

(i) I don’t know if Sanjeev was cheerful, ambitious or humorous.

(ii) I think that he was very brave, heroic and selfless.

(iii) Sanjeev was not heartless, brash or careless.

3. How are Meghna and Almas’s stories similar?

ANSWER: Both Meghna’s and Almas’s families were swept by the tsunami and only they were alive from their respective families. Meghna was floating on a wooden door in the sea for two days and was brought to the shore by a wave. Similarly, Almas also jumped on a wooden log and fainted. she was brought to a hospital. Both of the girls were traumatized, Meghna was seen walking on the seashore in a daze and Almas couldn’t talk about the incident.

 4. What are the different ways in which Tilly’s parents could have reacted to her behaviour? What would you have done if you were in their place?

ANSWER: The other way in which Tilly’s parents could have reacted is that they could have not paid any attention to Tilly’s fright. They could have calmed her down and said not to worry about anything and they could have been washed away by the tsunami.

If I were in that place, I would have listened to Tilly’s instructions carefully and would follow the instructions.

5. If Tilly’s award was to be shared, who do you think she should share it with — her parents or her geography teacher?

ANSWER: In my opinion, Tilly should share her award with her geography teacher. Due to her geography teacher, she was able to identify the signs of a tsunami and was able to save the lives of numerous people.

6. What are the two different ideas about why so few animals were killed in the tsunami? Which idea do you find more believable?

ANSWER: The first idea is that animal has a sixth sense, they know when the earth is going to shake and they ran to a safe place to protect themselves. The second idea is that they have an acute sense of hearing that helps them to hear or feel the earth’s vibration. They can sense a disaster long before humans realize it.

In my opinion, the idea that animals have an acute sense of hearing is more believable.

WORKING WITH LANGUAGE

1. Go through Part-I carefully, and make a list of as many words as you can find that indicate movement of different kinds. (There is one word that occurs repeatedly — count how many times!) Put them into three categories.

 fast movement, slow movement, neither slow nor fast

Can you explain why there are many words in one column and not in the others?

 2. Fill in the blanks in the sentences below (the verbs given in brackets will give you a clue).

 (i) The earth trembled, but not many people felt the _________. (tremble)

(ii) When the zoo was flooded, there was a lot of _________ and many animals escaped into the countryside. (confuse)

(iii) We heard with _________ that the lion had been recaptured. (relieve)

 (iv) The zookeeper was stuck in a tree and his _________ was filmed by the TV crew. (rescue)

(v) There was much _________ in the village when the snake charmer came visiting. (excite)

ANSWER:

(i) The earth trembled, but not many people felt the trembling.

(ii) When the zoo was flooded, there was a lot of confusion and many animals escaped into the countryside.

(iii) We heard with relief that the lion had been recaptured.

(iv) The zookeeper was stuck in a tree and his rescue was filmed by the TV crew.

(v) There was much excitement in the village when the snake charmer came visiting.

Question 3:

 3. Study the sentences in the columns A and B.

AB
Meghna was swept away.The waves swept Meghna away.
Almas’s grandfather was hit on the head.Something hit Almas’s grandfather on the head.
Sixty visitors were washed away.The waves washed away sixty visitors.
No animal carcasses were found.People did not find any animal carcasses.

Compare the sentences in A to the ones in B. Who is the ‘doer’ of the action in every case? Is the ‘doer’ mentioned in A, or in B?

 Notice the verbs in A: ‘was swept away’, ‘was hit’, ‘were washed away’, ‘were found’. They are in the passive form. The sentences are in the Passive Voice. In these sentences, the focus is not on the person who does the action.

In B, the ‘doer’ of the action is named. The verbs are in the active form. The sentences are in the Active Voice.

Say whether the following sentences are in the Active or the Passive voice. Write A or P after each sentence as shown in the first sentence.

 (i) Someone stole my bicycle. __A__

(ii) The tyres were deflated by the traffic police. _______________

(iii) I found it last night in a ditch near my house. _______________

(iv) It had been thrown there. _______________

(v) My father gave it to the mechanic. _______________

(vi) The mechanic repaired it for me. _______________

ANSWER:

(i) Someone stole my bicycle. __A__

(ii) The tyres were deflated by the traffic police. ______P________

(iii) I found it last night in a ditch near my house. _____A__________

(iv) It had been thrown there. ______P_________

(v) My father gave it to the mechanic. _____A__________

(vi) The mechanic repaired it for me. _____A__________

SPEAKING AND WRITING

1. Suppose you are one of the volunteers who went to the Andaman and Nicobar Islands for relief work after the tsunami. You work in the relief camps, distributing food, water and medicine among the victims. You listen to the various stories of bravery of ordinary people even as they fight against odds to bring about some semblance of normalcy in their lives. You admire their grit and determination. Write a diary entry.

 You may start in this way.

31 December, 2004

The killer tsunami struck these islands five days ago. But the victims are being brought in even now. Each one has a story to tell…

ANSWER: The killer tsunami struck these islands five days ago. But the victims are being brought in even now. Each one has a story to tell, some are traumatized by the loss of their families, some want to get back to their home, and some wanted to start a new beginning. Many small kids have lost their both parents but they are unaware of their loss.

2. The story shows how a little girl saved the lives of many tourists when a tsunami struck the beach, thanks to the geography lesson that she had learnt at school. She remembered the visuals of a tsunami and warned her parents.

 Do you remember any incident when something that you learnt in the classroom helped you in some way outside the classroom?

Write your experiences in a paragraph of about 90–100 words or narrate it to the whole class like an anecdote.

ANSWER: It Is an activity.

👍👍👍

About the Author: MakeToss

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: