Mathematics – Class 6 – chapter 1 – Knowing Our Number – NCERT Exercise 1.2 Solutions

Q1. A book exhibition was held for four days in a school. The number of tickets sold at the counter on the first, second, third and final day was respectively 1094, 1812, 2050 and 2751. Find the total number of tickets sold on all the four days.

Solution: Given:

Number of tickets sold on 1st day = 1094

Number of tickets sold on 2nd day = 1812

Number of tickets sold on 3rd day = 2050

Number of tickets sold on 4th day = 2751

Hence, total number of tickets sold on all the four days = 1094 + 1812 + 2050 + 2751 = 7707 tickets

Q2. Shekhar is a famous cricket player. He has so far scored 6980 runs in test matches. He wishes to complete 10,000 runs. How many more runs does he need?

Solution: Given,

Shekhar scored in test matches = 6980 runs

He wishes to score = 10000 runs

Runs need to score more = 10000 – 6980 = 3020.

Hence, he need 3020 more runs to score.

Q3. In an election, the successful candidate registered 5,77,500 votes and his nearest rival secured 3,48,700 votes. By what margin did the successful candidate win the election?

Solution: Given,

No. of votes the successful candidate secured = 577500

No. of votes secured by his rival = 348700

According to the question,

The Margin by which the successful candidate won the election = 577500 – 348700 = 228800 votes.

Q4. Kirti bookstore sold books worth Rs 2,85,891 in the first week of June and books worth Rs 4,00,768 in the second week of the month. How much was the sale for the two weeks together? In which week was the sale greater and by how much?

Solution: Given,

Price of books sold in the first week of June = Rs 285891

Price of books sold second week of June= Rs 400768

According to question:

No. of books sold in both weeks together = Rs 285891 + Rs 400768 = Rs 686659

The sale of books is the highest in the second week

Difference in the sale in both weeks = Rs 400768 – Rs 285891 = Rs 114877

Hence, Sale in second week was greater by Rs 114877 than in the first week.

Q5. Find the difference between the greatest and the least 5-digit number that can be written using the digits 6, 2, 7, 4, 3 each only once.

Solution:

Given digits are 6, 2, 7, 4, 3

According to question:

Greatest number of 5-digit = 76432

Least number of 5-digit = 23467

Difference between the two numbers = 76432 – 23467   = 52965

  Hence, The difference between the two numbers is 52965

Q6. A machine, on an average, manufactures 2,825 screws a day. How many screws did it produce in the month of January 2006?

Solution:

Given, number of screws manufactured in a day = 2825

Since number of days in January 2006 = 31 days

Hence, number of screws manufactured in January = 31 × 2825 = 87575

Hence, machine produce 87575 screws in the month of January 2006

Q7. A merchant had Rs 78,592 with her. She placed an order for purchasing 40 radio sets at Rs 1200 each. How much money will remain with her after the purchase?

Solution:

Given,

Total money the merchant had = Rs 78592

Number of Radio sets she placed an order for purchasing = 40 radio sets

Cost of each radio set = Rs 1200

According to question:

cost of 40 radio sets = Rs 1200 × 40    = Rs 48000

Money left with the merchant = Rs 78592 – Rs 48000  = Rs 30592

Hence, money left with the merchant after purchasing radio sets is Rs 30592

Q8. A student multiplied 7236 by 65 instead of multiplying by 56. By how much was his answer greater than the correct answer?

Solution:

Given:

Student multiplied 7236 by 65 instead of multiplying by 56

According to question:

Difference between 65 and 56 =65 – 56 = 9

The difference between the correct and incorrect answer = 7236 × 9 = 65124

 Hence, by 65124, the answer was greater than the correct answer.

Q9. To stitch a shirt, 2 m 15 cm cloth is needed. Out of 40 m cloth, how many shirts can be stitched and how much cloth will remain?

Solution: Given,

Total length of the cloth = 40 m = 40 × 100 cm  = 4000 cm

 Cloth required to stitch one shirt = 2 m 15 cm = 2 × 100 + 15 cm = 215 cm

According to question:

Number of shirts that can be stitched out of 4000 cm = 4000 / 215 = 18 shirts

 Hence 18 shirts can be stitched out of 40 m

Remaining cloths = 4000 – ( 215* 18 ) = 4000 – 3870 = 130 cm = 1 m 30 cm

Q10. Medicine is packed in boxes, each weighing 4 kg 500g. How many such boxes can be loaded in a van which cannot carry beyond 800 kg?

Solution:

Given, Weight of one box = 4 kg 500 g = 4 × 1000 + 500 = 4500 g

  Maximum weight carried by the van = 800 kg  = 800 × 1000  = 800000 g                                  

 According to question:

 number of boxes that can be loaded in the van = 800000 / 4500  = 177 boxes                                             

Q11. The distance between the school and a student’s house is 1 km 875 m. Everyday she walks both ways. Find the total distance covered by her in six days.

Solution:

Given, distance covered between school and house = 1 km 875 m = 1000 + 875 = 1875 m

Since, the student walk both ways.

Hence, distance travelled by the student in one day = 2 × 1875 = 3750 m

Distance travelled by the student in 6 days = 3750 m × 6 = 22500 m = 22 km 500 m

∴ Total distance covered by the student in six days is 22 km and 500 m

Q12. A vessel has 4 litres and 500 ml of curd. In how many glasses, each of 25 ml capacity, can it be filled?

Solution:

Given, Quantity of curd in the vessel = 4l and 500 ml = 4 × 1000 + 500 = 4500 ml

Capacity of 1 glass = 25 ml                                                          

 So, Number of glasses that can be filled with curd = 4500 / 25 = 180 glasses                                                        

Hence, 180 glasses can be filled with curd.                                                        

About the Author: MakeToss

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: