Mathematics – Class 8 – Chapter 2 – Linear equation in One Variable – Exercise – 2.1 – NCERT Exercise Solution

Solve the following equations.

1. x – 2 = 7

Solution:

Given, x – 2 = 7

Now,

x = 7+2

x = 9

2. y + 3 = 10

Solution:

Given, y + 3 = 10

Now,

y = 10 –3

y = 7

3. 6 = z + 2

Solution:

Given, 6 = z + 2

Now,

z + 2 = 6

z = 6-2

z=4

4. 3/7 + x = 17/7

Solution:

Given, 3/7 + x = 17/7

Now,

x = 17/7 – 3/7

x = 14/7

x = 2

5. 6x = 12

Solution:

Given, 6x = 12

Now,

x = 12/6

x = 2

6. t/5 = 10

Solution:

Given, t/5 = 10

Now,

t = 10 × 5

t = 50

7. 2x/3 = 18

Solution:

Given, 2x/3 = 18

Now,

2x = 18 × 3

2x = 54

x = 54/2

x = 27

8. 1.6 = y/15

Solution:

Given, 1.6 = y/1.5

Now,

y/1.5 = 1.6

y = 1.6 × 1.5

y = 2.4

9. 7x – 9 = 16

Solution:

Given, 7x – 9 = 16

Now,

7x = 16+9

7x = 25

x = 25/7

10. 14y – 8 = 13

Solution:

Given, 14y – 8 = 13

Now,

14y = 13+8

14y = 21

y = 21/14

y = 3/2

11. 17 + 6p = 9

Solution:

Given, 17 + 6p = 9

Now,

6p = 9 – 17

6p = -8

p = -8/6

p = -4/3

12. x/3 + 1 = 7/15

Solution:

Given, x/3 + 1 = 7/15

Now,

x/3 = 7/15 – 1

x/3 = (7 -15)/15

x/3 = -8/15

x = -8/15 × 3

x = -8/5

👍👍👍

About the Author: MakeToss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error:
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.