Science Class 6 Chapter 13 Fun with Magnets -NCERT Exercise Solutions (Question-Answer)

CBSE Science Class 6 Chapter 13 Fun with Magnets -NCERT Exercise Solutions (Question-Answer) is provided below. Total 10 Questions are in this NCERT Chapter Exercise, all are solved here.

Q1. Fill in the blanks in the following

(i) Artificial magnets are made in different shapes such as ___________, ____________ and ____________.

Answer: bar magnet, horse shoe, cylindrical.

(ii) The Materials which are attracted towards a magnet are called____________.

Answer: magnetic

(iii) Paper is not a _____________ material.

Answer: magnetic

(iv) In olden days, sailors used to find direction by suspending a piece of ______________.

Answer: magnet

(v) A magnet always has ____________ poles.

Answer: two

Q2. State whether the following statements are true or false:

(i) A cylindrical magnet has only one pole.

Answer: False

(ii) Artificial magnets were discovered in Greece.

Answer: False

(iii) Similar poles of a magnet repel each other.

Answer: True

(iv) Maximum iron filings stick in the middle of a bar magnet when it is brought near them.

Answer: False

(v) Bar magnets always point towards North-South direction.

Answer: True

(vi) A compass can be used to find East-West direction at any place.

Answer: True

(vii) Rubber is a magnetic material.

Answer: True

Q3. It was observed that a pencil sharpener gets attracted by both the poles of a magnet although its body is made of plastic. Name a material that might have been used to make some part of it.

Answer: Iron is might be used to make some part of a pencil sharpener. So, it is attracted by both the poles of a magnet.

Q4. Column I shows different positions in which one pole of a magnet is placed near that of the other. Column II indicates the resulting action between them for each situation. Fill in the blanks.

Column – IColumn – II
N-N_____________
N-Attraction
S-N_____________
-SRepulsion

Answer:

Column – IColumn – II
N-NRepulsion
N-Attraction
S-NAttraction
-SRepulsion

Q5. Write any two properties of a magnet.

Answer: Properties of a magnet are given below:

(i) A magnet attracts ferromagnetic materials like iron, nickel, and cobalt.

(ii) A magnet has two poles i.e. north pole and south pole.

(iii) Like poles repel each other and unlike poles attract each other.

(iv) A freely suspended magnet always points in a north-south direction.

Q6. Where are poles of a bar magnet located?

Answer: Poles of a bar magnet are located just before on the two ends of a bar magnet.

Q7. A bar magnet has no markings to indicate its poles. How would you find out near which end is its north pole is located?

Answer: Take a freely suspended bar magnet in the air with the help of a thread without marking to indicate its pole.

Take another bar magnet having markings to indicate its pole. North pole of this magnet is brought closure to one side of the suspended magnet.

If it repels then it is confirmed that it is the north pole of the suspended magnet because it is the property of a magnet to repel like poles and attract, unlike poles.

Q8. You are given an iron strip. How will you make it into a magnet?

Answer: An iron strip can be converted into a magnet by:

Take a strong bar magnet and place one of its poles near one edge of the strip of iron.

After that, without lifting the bar magnet, move it along the length of the iron strip until we reach the other end of the iron strip.

Now, lift the magnet and bring the pole to the same point of the iron strip from which we began. Repeat this process for about 30-40 times.

Q9. How is a compass used to find directions?

Answer: Compass is a small case of glass in which a magnetized needle is pivoted inside the box. It always shows north and south directions, by keeping this as a reference we can also find east and west directions.

Q10. A magnet was brought from different directions towards a toy boat that has been floating in water in a tub. Affect observed in each case is stated in Column I. Possible reasons for the observed effects are mentioned in Column II. Match the statements given in Column I with those in Column II.

Column IColumn II
Boat gets attracted towards the magnetBoat is fitted with a magnet with north pole towards its head
Boat is not affected by the magnetBoat is fitted with a magnet with south pole towards its head
Boat moved towards the magnet when north pole is brought near its headBoat has a small magnet fixed along its length
Boat moves away from the magnet when north pole is brought near its headBoat is made up of magnetic material
Boat floats without changing its directionBoat is made up of non-magnetic material

Answer:

Column I Column II
Boat gets attracted towards the magnetBoat is made up of magnetic material
Boat is not affected by the magnetBoat is made up of non-magnetic material
Boat moved towards the magnet when north pole is brought near its headBoat is fitted with a magnet with south pole towards its head
Boat moves away from the magnet when north pole is brought near its headBoat is fitted with a magnet with north pole towards its head
Boat floats without changing its directionBoat has a small magnet fixed along its length

About the Author: Make toss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: