Science class 6 Chapter 14 Water -NCERT Exercise Solutions (Question-Answer)

CBSE Science Class 6 Chapter 14 Water -NCERT Exercise Solutions (Question-Answer) is provided below. Total 8 Questions are in this NCERT Chapter Exercise, all are solved here.

Q1. Fill up the blanks in the following:

(a) The process of changing of water into its vapor is called _________________.

Answer: evaporation

(b) The process of changing water vapor into water is called _________________.

Answer: condensation

(c) No rainfall for a year or more may lead to _________ in that region.

Answer: drought

(d) Excessive rains may cause __________.

Answer: floods

Q2. State for each of the following whether it is due to evaporation or condensation:

(a) Water drops appear on the outer surface of a glass containing cold water.

Answer: condensation

(b) Steam rising from wet clothes while they are ironed.

Answer: evaporation

(c) Fog appearing on a cold winter morning.

Answer: condensation

(d) Blackboard dries up after wiping it.

Answer: evaporation

(e) Steam rising from a hot girdle when water is sprinkled on it.

Answer: evaporation

Q3. Which of the following statements are “true”?

(a) Water vapor is present in the air only during the monsoon. ( )

Answer: False

(b) Water evaporates into the air from oceans, rivers, and lakes but not from the soil. ( )

Answer: False

(c) The process of water changing into its vapor is called evaporation. ()

Answer: True

(d) The evaporation of water takes place only in sunlight. ( )

Answer: False

(e) Water vapor condenses to form tiny droplets of water in the upper layers of air where it is cooler. ()

Answer: True

Q4. Suppose you want to dry your school uniform quickly. Would spreading it near an anghiti or heater help? If yes, how?

Answer: Yes, it will help to dry my school uniform spreading it near anghiti or heater because the evaporation rate increases due to heat of heater or anghiti. Thus, water contained by the wet cloth will evaporate in the form of vapour.

Q5. Take out a cooled bottle of water from refrigerator and keep it on a table. After some time you notice droplets of water around it. Why?

Answer: When we take out a cooled bottle of water from a refrigerator, water droplets are noticed around the cooled bottle of water because the air around the bottle gets cooled and hence the air gets condensed.

Q6. To clean their spectacles, people often breathe out on glasses to make them wet. Explain why the glasses become wet.

Answer: To clean their spectacles, people often breathe out on glasses to make them wet because the air coming out from our mouth contains some amount of water vapour which gets condensed on the surface of glasses and hence makes the glasses a little wet and easy to clean.

Q7. How are clouds formed?

Answer: The water present on the earth evaporates in the form of vapour due to the heat of the sun. As we go higher in the sky from the earth’s surface, it gets cooler and cooler. The water vapor present in the air condenses to form tiny drops of water called droplets by the process of condensation. It is these tiny droplets that remain floating in the air and appear to us like clouds. When these droplets become heavier and heavier, they fall down back to the surface of the earth in the form of rain.

Q8. When does a drought occur?

Answer: A drought is an event of prolonged shortages of water supply in groundwater, earth surface (soil, ponds, lakes, etc), or in the atmosphere. If there is no rain for a long period of time (i.e more than 2 years), the soil, pond, lakes, etc. gets dried, and groundwater runs out which leads to drought conditionsIt can last for 15 days, months, or years.

Science Class 6 – Chapter 16 -Garbage in, Garbage out – NCERT Exercise Solutions ended here.👍👍👍

About the Author: Make toss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: