Science Class 6 – Chapter 7 -Getting to Know Plants – NCERT Exercise Solution (Question-Answer)

CBSE Science Class 6 – Chapter 7 – Getting to Know Plants – NCERT Exercise Solution (Question-Answer) is provided below. Total 13 Questions are in this NCERT Chapter Exercise, all are solved here.

Q1. Correct the following statements and rewrite them in your notebook.

(a) Stem absorbs water and minerals from the soil.

Answer: Roots absorb water and minerals from the soil.

(b) Leaves hold the plant upright.

Answer: Stems hold the plant upright.

(c) Roots conduct water to the leaves.

Answer: Stems conduct water to the leaves.

(d) The number of petals and stamens in a flower is always equal.

Answer: The number of petals and stamens in the flower is may or may not be equal.

(e) If the sepals of a flower are joined together, its petals are also joined together.

Answer: If the sepals of the flower are joined together, its petals are separated.

(f) If the petals of a flower are joined together, then the pistil is joined to the petal.

Answer: If the petals of a flower are joined together, the pistil may or may not be joined together. It is not necessary to join together.

Q2. Draw (a) a leaf, (b) a taproot and (c) a flower, you have studied for Table 7.3

Answer:

a leaf - labelled diagram - Midrib and veins
taproot,fibrous root
A flower

Q3. Can you find a plant in your house or in your neighbourhood, which has a long but weak stem? Write its name. In which category will you place it?

Answer: Yes, in my neighbourhood, there are many plants like pumpkin, money-plant etc. which has a long but weak stem.

Q4. What is the function of a stem?

Answer: Function of a stem-

👉 Stems conduct water and minerals to the leaves and different parts of the plant.

👉 Stems hold the plant upright.

👉 It gives support to the plant.

👉 It bears leaves, flower and fruits.

👉 It transports food from leaves to different parts of the plant.

Q5. Which of the following leaves have reticulate venation?

Wheat, tulsi, maize, grass, coriander (dhania), China rose

Answer: Tulsi, china rose and coriander (dhania) leaves have reticulate venation.

Q6. If a plant has fibrous root, what type of venation do its leaves have?

Answer: If a plant has fibrous root, its leaves have parallel venation.

Q7. If a plant has leaves with reticulate venation, what kind of roots will it have?

Answer: If a plant has leaves reticulate venation, it will have the taproot.

Q8. Is it possible for you to find out whether a plant has taproot or fibrous roots by looking at the impression of its leaf on a sheet of paper?

Answer: Yes, it is possible to find out whether a plant has taproot or fibrous roots by looking at the impression of its leaf on a sheet of paper. If the impressions of leaves are reticulate venation, it will have the taproot otherwise fibrous root.

Q9. What are the parts of a flower?

Answer: Following are the name of the parts of a flower:

  • Stigma
  • Style
  • Petals
  • Sepals
  • Anther
  • Stamens
  • Pistil
  • Etc.

Q10. From the following plants, which of them have flowers?

Grass, maize, wheat, chilli, tomato, tulsi, peepal, shisham, banyan, mango, Jamun, guava, pomegranate, papaya, banana, lemon, sugarcane, potato, groundnut

Answer: From the following plants, some of them have leaves:

  • Chilli
  • Tomato
  • Tulsi
  • Mango
  • Pomegranate
  • Lemon
  • Jamun
  • Guava
  • Papaya
  • Banana.

Q11. Name the part of plant which produces food. Name the process.

Answer: Green leaves of the plant produce food by the process of photosynthesis using carbon dioxide and water in the presence of sunlight.

Q12. In which part of a flower, you will find the ovary?

Answer: We will find the ovary in the lowermost and swollen part of the pistil in the flower.

Q13. Name two plants in which one has joined sepals and the other has separate sepals.

Answer:

👉 Plants have joined sepals:

  • Rose
  • Datura

👉 Plants have separate sepals:

  • Mustard
  • China rose

NCERT Exercise Solutions of Class 6 Science Chapter 7 – Getting to Know Plants –  ended 👍👍👍✔✔✔

About the Author: MakeToss

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: