Science Class 6 – Chapter 9 -The Living Organisms Characteristics and Habitats- NCERT Exercise Solutions (Question-Answer)

CBSE Science Class 6 – Chapter 9 – The Living Organisms Characteristics and Habitats– NCERT Exercise Solutions (Question-Answer) is provided below. Total 8 Questions are in this NCERT Chapter Exercise, all are solved here.

Q1. What is a habitat?

Answer:  The place where organisms live, is called a habitat. Habitat means a dwelling place (a home). Habitat provides food, shelter, water, etc some other important need for organisms.  

Q2. How are cactus adapted to survive in a desert?

Answer: Adaptation of cactus in desert:

(i) Leaves in cactus are either absent, small or they are in the form of spines.

(ii) Photosynthesis is usually carried out in stems.

(iii) They have roots that go deep into the soil for absorbing water.

(iv) A thick waxy layer covered the stem which helps to retain water.

Q3. Fill up the blanks

(a) The presence of specific features, which enable a plant or an animal to live in a particular habitat, is called ______________.

Answer: adaptation

(b) The habitats of the plants and animal that live on are called _____________ habitat.

Answer: terrestrial

(c) The habitats of plants and animals that live in water are called __________ habitat.

Answer: aquatic

(d) Soil, water and air the ___________ factors of a habitat.

Answer: abiotic

(e) Changes in our surrounding that make us respond to them, are called_________.

Answer: stimuli

Q4. Which of the things in the following list is non-living?

Plough, mushroom, sewing machine, radio, boat, water hyacinth, earthworm

Answer:  Plough, Sewing machine, Radio and boat are non-living thing.

Q5. Give an example of a non-living thing, which shows any two characteristics of living things.

Answer: Cloud is an example of non-living things which show the characteristics of living things:

(i) Living things can move from one place to another. Clouds also can move one place to another.

(ii) Living things made up of cells, the cloud also made up of water molecules.

(iii)Living things can grow in size, clouds also grow in size

Q6. Which of the non-living things listed below, were once part of living things?

Butter, leather, soil, wool, electric bulb, cooking oil, salt, apple, rubber

Answer: Butter, leather, wool, cooking oil, apple, and rubber are the non-living things given which once part of living things.

Q7. List the common characteristics of the living things.

Answer: some common characteristics of the living things:

  • Growth
  • Movement
  • Reproduction
  • Respiration
  • Excretion etc.

Q8. Explain why speed is important for survival in the grasslands for animals that live there. (Hint: There are few trees or places for animals to hide in grasslands habitats)

Answer: Speed is important for survival in grasslands for animals to avoid predators. In grassland, there are few trees or place for animals to hide when their enemy attacks. Hence, they have to run faster to reach a safe place.

About the Author: Make toss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: