Science Class 7- Chapter 11- Transportation in Animals and Plants- NCERT Exercise Solution (Question-Answer)

CBSE Science Class 7– Chapter 11- Transportation in Animals and Plants- NCERT Exercise Solution (Question-Answer) is provided below. Total 13 Questions are in this NCERT Chapter Exercise, all are solved here.

Q1. Match structures are given in Column I with functions given in column II.

   COLUMN I   COLUMN II
(i) Stomata(a) Absorption of water
(ii) Xylem(b) Transpiration
(iii) Root hairs(c) Transport of food
(iv) Phloem(d) Transport of water
 (e) Synthesis of carbohydrates

Answer:

   COLUMN I COLUMN II
(i) Stomata(b) Transpiration
(ii) Xylem(d) Transport of water
(iii) Root hairs(a) Absorption of water
(iv) Phloem(c) Transport of food

Q2. Fill in the blanks.

(i) The blood from the heart is transported to all parts of the body by the ___________.

Answer: arteries

(ii) Haemoglobin is present in ____________ cells.

Answer: red blood

(iii) Arteries is present in ______________ cells.

Answer: capillaries

(iv) The rhythmic expansion and contraction of the heart are called _____________.

Answer: heartbeat

(v) The main excretory product in human beings is _________.

Answer: urea

(vi) Swear contains water and _________.

Answer: salts

(vii) Kidneys eliminate the waste materials in the liquid form called _________.

Answer: urine

(viii) The water reaches great heights in the trees because of the suction pull caused by ________________.

Answer: transpiration

Q3. Choose the correct option:

(a) In plants, water is transported through

(i) xylem

(ii) phloem

(iii) stomata

(iv) root hair

Answer: (i) xylem

(b) Water absorption through roots can be increased by keeping the plants

(i) in the shade

(ii) in dim light

(iii) under the fan

(iv) covered with a polythene bag

Answer: (iii) under the fan

Q4. Why is transport of materials necessary in a plant or in an animal?

Answer: Transport of material necessary in a plant or in an animal:

(i) For the survival of plants and animals food, oxygen, water and minerals are transported to all the cells in the body.

(ii) Waste products are transported from the cells to the organs that are excreted further.

Q5. What will happen if there are no platelets in the blood?

Answer: If there are no platelets in the blood then blood will not clot.

Platelets are colourless and irregular in shape. It helps in the blood clotting at the site of injury and blocks the flow of blood and preventing blood loss.

Q6. What are stomata? Give two function of stomata.

Answer: The small pores present on the under-surface plant leaves whose opening are surrounded with guard cells is known as stomata.

Functions:

(i) It helps in the exchange of gases.

(ii) It helps in transpiration of water.

(iii) It helps in evaporation of water through the leaves

Q7. Does transpiration serve any useful function in the plants? Explain.

Answer: Yes, transpiration serve useful function in the plants such as:

(i) It produces cooling effect to the plant and thus, prevent the plant from heat injury.

(ii) As water evaporates form the leaves, a suction force is created which helps in the water absorption from the roots of the plant.

Q8. What are the components of blood?

Answer: Component of blood:

• Red blood cell (RBC)

• White blood cell (WBC)

• Platelets and plasma

Q9. Why is blood needed by all the parts of a body?

Answer: Blood is needed by all the parts of a body because

(i) Blood helps in the transportation of oxygen and carbon dioxide between the lungs and the rest body parts.

(ii) It transports nutrients, oxygen, hormones to target organs for their proper functioning.

(iii) It transports different waste materials from the body parts to the excretory organs such as kidneys, lungs and skin from where the waste is excreted.

(iv) Blood helps to maintain body temperature at a constant level.

(v) RBC ( Red Blood Cells) fight against disease causing micro-organisms.

Q10. What makes the blood look red?

Answer: Haemoglobin present in the blood which makes the blood look red.

Q11. Describe the function of the heart.

Answer: The heart is a hollow, muscular, cone-shaped organ.

• It is a pumping organ which pumps blood throughout the life of an individual without stopping.

• The heart has four chambers – two auricles (atrium) and two ventricles. Auricles are the chambers on the upper side and ventricles are chambers on the lower side.

Circulation of blood in our body is as follows:

• Right auricle → Right ventricle→ Lungs→ Left auricles → Left ventricles → Body tissues → Exchange of gases → Right auricles.

• Right auricles get deoxygenated blood from all parts of the body through veins. This blood pumped into the right ventricles. Right ventricles pumped deoxygenated blood to the pulmonary artery. Pulmonary artery takes blood to the lungs for oxygenation.

Now, pulmonary vein brings back oxygen-rich blood from the lungs and pours it into left auricles.

 • Left auricles pump the blood into the left ventricles. Left ventricles pump blood to the farthest part of the body through the aorta.

• Valves are present in the heart which separate each of the chambers. They allow blood to flow only in one direction.

Diagram of human heart
Only for Easy understanding

Q12. Why is it necessary to excrete waste products?

Answer: It is very important to excrete waste products because they are toxic and harmful for organisms such as plant, animal etc.

Q13. Draw a diagram of the human excretory system and label the various parts.

Answer:

diagram of the human excretory system

NCERT Solutions of Class 7 Science Chapter 11 – Transportation in Animals and Plants – ended 👍👍👍

About the Author: Make toss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: