Science Class 7 Chapter 3 Fibre to Fabric- NCERT Exercise Solution (Question-Answer)

Science Class 7– Chapter 3 –Fibre to Fabric- NCERT Exercise Solution (Question-Answer) is provided below. Total 13 Questions are in this NCERT Exercise, all are solved here.

Q1. You must be familiar with the following nursery rhymes:

(i) ‘Baa baa black sheep, have you any wool .’

(ii) ‘Mary had a little lamb, whose fleece was white as snow.’

Answer the following:

(a) Which parts of the black sheep have wool?

Answer- Wool is obtained from hair ( hairy fibres ) of the sheep.

(b) What is means by the white fleece of the lamb?

Answer-White fleece of the lamb refers to the white colour of their fur ( or hair ) of the lamb.

Q2. The silkworm is (a) a caterpillar, (b) a larva. Choose the correct option.

(i)  a  

(ii) b

(iii) Both a and b

(iv) Neither a nor b

Answer– (iii) both a and b

Q3. Which of the following does not yield wool ?

(i) Yak

(ii) Camel

(iii) Goat

(iv) Woolly dog

Answer- (iv) Woolly dog

Q4. What is  meant by the following  terms ?

(i) Rearing

Answer- Rearing is the raising of livestock/domestic animal like sheep, goat, cow, and buffaloes etc for commercial purposes such as milk and fur.

(ii) Shearing

Answer- Shearing is the process of removal of fleece along with a  thin layer of skin from the body of animal-like sheep, by using a machine similar to those by used barbers.

(iii) Sericulture

Answer- Sericulture refers to the rearing of silkworms to get the silk .

Q5. Given below is a sequence of steps in the processing of wool. Which are the missing steps? Add them.

 Shearing , ____________, sorting , ____________, ___________ , ____________.

Answer–  Shearing, Scouring, sorting,  picking of burrs, dying of fibres, making of yarn.

Q6. Make sketches of two stages in the life history of the silk moth which is directly related to the production of silk.

Answer

            ( attach diagram )

Q7. Out of the following, which are the two terms related to silk production?

Sericulture, floriculture, moriculture, apiculture and silviculture.

 Hints : (i) Silk production involves the cultivation of mulberry leaves and rearing silkworms.

(ii) Scientific name of mulberry is Morus alba.

Answer– Two terms is-   Sericulture and moriculture

Q8. Match the words of column 1 with those given in column 2

Column 1column 2
1. Scouring (a) yields silk fibres
2. Mulberry leaves (b) wool yielding animal
3. Yak    (c) food of silkworm
4. Cocoon  (d) reeling
(e) cleaning sheared skin

Answer-

Column 1Column 2
1. Scouring  (e) cleaning sheared skin
2. Mulberry leaves  (c) food of the silkworm
3. Yak     (b) wool yielding animal
4. Cocoon   (a) yields silk fibres

Q9. Given below is the crossword puzzle based on this lesson. Use hints to fill in the blanks spaces with letters that complete the words

  Down

 (D) 1 : Thorough washing

2 : Animal fibre

3 : Long thread-like structure

 Across

(A) 1 : Keeps warm

2 : Its leaves are eaten by silkworms

3 : Hatches from egg of moth

Answer-  

 Down

1D. scour

2D. silk

3D. Fibres

Across

1A. wool

2A. mulberry

3A. caterpillar

Science Class 7 – Chapter 1 – Fibre to Fabric – NCERT Exercise solution (Question-Answer) ended👍👍👍

About the Author: MakeToss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: