Science Class 7 Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate- NCERT Exercise Solutions (Question-Answer)

CBSE Science Class 7 Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to climate -NCERT Exercise Solutions (Question-Answer) is provided below. Total 12 Questions are in this NCERT Chapter Exercise, all are solved here.

Q1. Name the elements that determine the weather of a place.

Answer: There are some elements that determine the weather of a place such as temperature, humidity, rainfall, wind speed, etc.

Q2. When are the maximum and minimum temperatures likely to occur during the day?

Answer: A maximum temperature likely to occur during the afternoon and minimum temperature occur early in the morning.

Q3. Fill in the blanks:

(i) The average weather taken over a long time is called ___________.

Answer: climate

(ii) A place receives very little rainfall and the temperature is high throughout the year, the climate of that place will be ___________ and ___________.

Answer: hot, dry

(iii) The two regions of the earth with extreme climatic conditions are ___________ and __________.

Answer: polar region and tropical region.

Q4. Indicate the type of climate of the following areas:

(a) Jammu and Kashmir: _____________

Answer: moderately hot and wet.

(b) Kerala: ___________________

Answer: hot and wet

(c) Rajasthan: ________________

Answer: hot and dry

(d) North-east India: _____________

Answer: wet

Q5. Which of the two changes frequently, weather or climate?

Answer: Weather changes frequently not the climate.

Q6. Following are some of the characteristics of animals:

(i) Diets heavy on fruits

(ii) White fur

(iii) Need to migrate

(iv) Loud voice

(v) Sticky pads on feet

(vi) Layer of fat under skin

(vii) Wide and large paws

(viii) Bright colours

(ix) Strong tails

(x) Long and large beak

For each characteristic indicate whether it is an adaptation for tropical rainforests or polar regions. Do you think that some of these characteristics can be adapted to both regions?

(i) Diets heavy on fruits

Answer: tropical rainforest

(ii) White fur

Answer: Polar region

(iii) Need to migrate

Answer: Polar region

(iv) Loud voice

Answer: Tropical rainforest

(v) Sticky pads on feet

Answer: Tropical rainforest

(vi) Layer of fat under skin

Answer: Polar region

(vii) Wide and large paws

Answer: Polar region

(viii) Bright colours

Answer: Tropical rainforest

(ix) Strong tails

Answer: Tropical rainforest

 (x) Long and large beak

Answer: Tropical rainforest

Q7. The tropical rainforest has a large population of animals. Explain why it is so.

Answer: The tropical rainforest has a large population because these areas have favorable temperatures and plenty of water. The tropical rainforest is located near the equator that has a hot and humid climate. It also rains heavily in tropical areas. Temperate areas have warm summer and cold winter.

Q8. Explain, with examples, why we find animals of certain kind living in particular climatic conditions.

Answer: Animals can live in different places around the world because they have a special adaptation to survive in the habitat they live in. To live in a particular place in a particular environment, animals develop some special features or characteristics to protect themselves against climate. This is the reason that we find the animal of a certain kind of living in a particular climatic condition.

Example: Polar Bear in polar regions: Their white fur helps them to blend in with snow and protects them from their predators. It also helps them to catch their prey. They have a strong sense of smell to locate their enemy and prey. A polar bear has a layer of fat under its skin called blubber which provides additional insulation and helps it to stay warm. It also has a thick layer of fur to survive in an extremely cold climate.

Q9. How does an elephant living in the tropical rainforest adapt itself?

Answer: Following are the adaption of elephant living in the tropical rainforest:

  • The massive size of the elephants protects it from predators.
  • Elephant have trunk which helps them to eat food.
  • Their tusks help them to survive through dry spells, as they use them to bore down into the earth and find and find water in the dry riverbed.
  • They have a large ear to blow air which cools the blood in their capillaries.

Choose the correct option which answers the following question:

Q10. A carnivore with stripes on its body moves very fast while catching its prey. It is likely to be found in

(i) polar regions     

(ii) deserts

(iii) oceans  

(iv) tropical rainforests

Answer: (iv) tropical rainforests

Q11. Which features adapt polar bears to live in an extremely cold climate?

(i) A white fur, fat below skin, keen sense of smell.

(ii) Thin skin, large eyes, a white fur.

(iii) A long tail, strong claws, white large paws.

(iv) White body, paws for swimming, gills for respiration.

Answer: (i) A white fur, fat below skin, keen sense of smell.

Q12. Which option best describes a tropical region?

(i) hot and humid

(ii) moderate temperature, heavy rainfall

(iii) cold and humid

(iv) hot and dry

Answer: (i) hot and humid

About the Author: Make toss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: